Advertisement

Wednesday, November 11, 2015

Phuket Day 1

Phukett...I'm in Love..muacks2x..

Galak sgt kan caption...mentang-mentang la baru balik honeymoon..kihkih..
Kami (me & asben) bertolak dari Penang Airport kul 3.10 pm..sepatutnya flight pukul 2.20..tp delay...menci tau..dahla aku planning nak tgk sunset ptg tu..dah sampai lambat maka xkesampaian niat aku..cedih  :-(

Kami menggunakan direct flight Penang-Phuket (Firefly)..walaupun sebelum ni ada orang cakap naik FF scary..tapi bagi aku ok ja..cuma time nak take off ja bising sikit..



Kami sampai Airport Phuket dalam pukul 4.30 ptg cmtu...flight duration dalam 1 jam 15 minit..
Pas keluaq dari Airport dan melalui pemeriksaan kastam, aku still tak decide nak naik taxi or minibus ke Patong..while hubby aku plak cari kedai nak beli rokok..

Lepas hubby aku beli rokok,kitaorang pun decide nak naik minibus..tapi minibus ni leceh ckit sbb nak kena tunggu orang penuh baru dia jalan..kami tunggu lama jgk..roughly dalam 30 minit baru jalan..Perjalanan ke Patong sgt2 teribble...traffic jammed everywhere..sepatutnya 45 min ja sampai Patong..tapi disebabkan jammed...1 jam lebey jgk baru sampai..bila dah sampai tu maka hari dah gelap..check in hotel,mandi,tunaikan kewajipan then keluaq cari mkn mlm..

Kami menginap di Sira Grande Hotel & Spa,Patong...location memang strategik..nak ke Patong Beach and Bangla Street jalan kaki ja...Jungceylon Mall plak dalam 5 minit walking distance..




Sebelum ni aku ada baca dalam blog..nak cari makanan halal kt Phuket ni xla susah sgt..kebetulan aku memang cari hotel yg berdekatan dengan Jungceylon Mall..kami cari makanan halal dalam tu ja..
Bab makanan kt Phuket ni aku akui memang cekik darah..mentang2 la tempat tourist..^^

Malam tu kami dinner nasi goreng seafood...sedap gak..harga dia 130 baht..air plak 35 baht..hampa convert la sendiri..bukan susah pun..mihmih...Just friendly reminder,sebelum makan harus tanya halal ke tak..coz masa 1st time masuk dalam mall tu aku tanya 1 kedai..halal ke tak..dia cakap non-halal...pastu aku tgk ada 3 beranak melayu (mak+anak pmpuan+anak laki)..slumber je pi mkn kt kedai tu masa ari ke 3 kt sana..dia order terus tanpa tanya..aku nak tlg gtau pun aku dah jauh dari depa..dan masa tu ari last kt sana..and at that point of time kami rushing nak ke airport..


Ada sign HALAL FOOD dekat kedai ni..highly recommeded sebab portion dia byk sgt..kalau order 1 makan 2 org pun bole..Air teh ais plak standard cup biasa..tapi sedap sgt Teh Thailand ni..aku dok sana dok kira membeli air teh ni instead of air lain..

After makan kami round2 sekitar bangla road..Bangla Road ni segala mak nenek hiburan ada termasuklah ladyboy yg cun giler...pastu ada penari tiang yg super sexy..aku tgk geli la.tapi laki aku xtau la cmna kan..rasanya kalau biaq dia jalan sorang..malam tu xjumpa jalan balik hotel gamaknya..muahahaha



Belanja pic asbenku yang macho lagi buncit..napa takde gambaq aku?jangan ditanya soalan itu..:-p



Sapa nampak ladyboy angkat tgn???depa ni segak sungguh...rasanya depa dh buat pembedahan jantina..pakai sexy sgt tapi benjolan kejantanan tak nampak pun...kahkah...

Asben aku hadiahkan bunga kat aku masa kt bangla road  dengan ucapan love u sayang...then aku pun jawab..i love u too dear...haha (sila muntah)




Pas round-round..layan music pa sikit..maka kami pun menuju ke jalan pulang..eh sebelum tu lupa nak cita..masa on the way pi makan kami dah book siap2 package untuk Island Trip esok..yeay..nak pi Maya Bay...memang niat asal aku ke sini sbb nak sgt pi pulau cantik tu...eventhough harga pakej agak mahal tapi pejam mata jela..dah mai takkan takpi pulak...rugi laaa..
Harga package 1300 baht per person..

Pastu kami beli sim card thailand berharga 200 BAHT..then topup 100 BAHT..senang esok nak kol little hero..
dannnnnn...kami jugak terpaksa beli international adapter..sbb hotel ni guna plug 2 pin..

Sampai hotel dah kul 11.45 mlm waktu Malaysia..mata dah mengantuk..tapi masih layan fb and update status..hihi...

Bersambung ke next day: Maya Bay,Phi-Phi Island,Loh Samah,Viking Cave

TOTAL PERABIS DUIT UNTUK DAY 1:
Minyak Keta: RM 30
Bridge Toll: RM 5.60
Makan MCD: RM 20
Beli rokok & cikedes: BAHT 200
Minibus: BAHT 150/person=300 BAHT
Dinner: 400 BAHT
Roses: 100 BAHT
Package island: 1300 BAHT/person=2600 BAHT
Sim Card + Topup=300 BAHT
International Plug=100 BAHT
 

No comments:

Post a Comment