Advertisement

Thursday, November 12, 2015

Makanan Halal di Phuket

Aku buat entry khas ni untuk kesenangan kawan-kawan yang nak bercuti di Phuket..
Seperti yang aku tulis kat entry sebelum ni...aku stay di Patong near to Jungceylon Mall..kat dalam mall tu ada food bazaar..kalau mai dari hotel yang kami menginap..kami belok kanan dan terus jalan sampai depan sign board patong beach tu..dari situ belok kiri lagi jumpa Jungceylon..masuk ikut pintu lower ground..then akan nampak 7/11 dekat sebelah kanan..straight lg..akan jumpa kiosk-kiosk jual cenderahati..then straight lagi akan jumpa food bazaar..Ada 4 gerai makanan halal...korang bole pilih apa yg korang nak makan.Ada thai food,capati with curry (indian food) and any type of mee...ni keadaan dalam food bazaar jungceylon..cantik lantern tu..colourful..
Yang kt bawah tu gerai yang kami pilih untuk dinner hari pertama..



Untuk malam ke dua kami decide nak cari makan kat lain..so dari hotel kami belok kiri..kalau ke Jungceylon kami belok kanan..so after jalan 100meter kami jumpa pasar malam...kebetulan dekat pasar malam tu ada halal food..tukang masak pun bertudung..so kami terus yakin nak makan kat situ..
Harga makanan pulak boleh tahan..BAHT 100 untuk sepinggan nasi goreng kat bawah ni..Air plak order jus oren..BAHT 40..air oren lupa snap picture :-p

 
Selain dari makanan goreng-goreng..pelanggan jugak boleh pilih seafood macam kat bawah tu..
Besaq betui udang laut ni..kalau kat Malaysia siap la berapa puluh ringgit..Kat sini aku tak tanya pun harga berapa..sebab memang tak plan pun nak makan seafood...



 
Untuk ari ke 3 sebelum balik,kami ke Jungceylon sekali lagi untuk makan tenghari..
So far takla susah sangat nak cari makanan halal..Kalau korang sewa moto lagi senang kot rasanya..boleh pergi ke Phuket Town..kat sana makanan lagi murah katanya..

No comments:

Post a Comment