Advertisement

Wednesday, March 18, 2015

Tips Merawat Anak Demam

Sekarang ni cuaca sangatlah panas...hujan langsung tak ada...
Bila keluar lunch tengahari..nak ja balik cepat-cepat sebab tak tahan dengan keadaan panas..

Bila cuaca macam ni memanglah akan ada masalah kesihatan seperti Demam, Batuk dan Selsema..
Last thursday my son demam,memula masa ambil dia kat sekolah dah rasa badan panas semacam..malam tu just bagi ubat yang masih ada dalam fridge..lepas tu aku jelum kepala dia dengan air sejuk...

Esok pagi tu badan dah sejuk semula,so aku still hantar dia ke sekolah..nampak macam dia ok..tenghari pun teacher tak kol..so aku ingt keadaan dia pulih sepenuhnya..tapi petangnya pas ambil dia dari sekolah,dia mengadu pening kepala..balik rumah aku suruh dia mandi..pas mandi pun suhu badan masih tinggi,so kami decide bawak dia pergi clinic...
Masa jumpa doktor,doktor cakap suhu badan dia 38.5,terkejut aku..memang tinggi la demam...
Pas balik tu terus bagi ubat..doktor pesan bagi setiap 6 jam..time balik dah 9 mlm..so esok pagi kul 4 pagi kena bagi semula..

Bila anak demam ni,memang mak pak automatik tak boleh lena...takut nak terlena..takut temperature tinggi tgh mlm...mcm2 lah perasaan...

Malam tu hubby aku dah prepare siap-siap ubat letak dalam bilik,sekali dgn susu dan air masak..
Tapi,menjelang pagi tu badan dah sejuk..mgkin suhu dah turun..so kami tak bagi ubat...esoknya baru kami bagi...

Alhamdulillah,pagi tu dia dah sihat dan menonton tv cam biasa..sabtu day mmg aku cuti..so layankanlah anak tengok katun sepagi..hehehe

Here are some tips untuk merawat anak demam:
1) Kalau bole spare termometer kt rumah..senang nak check suhu badan anak...
2)Kalau panas tinggi sangat,cepat2 bawak pergi klinik
3) Kalau temperature tak turun dan anak muntah2 dan cirit birit..tolong bawak anak secepat mungkin ke hospital
4) Jangan tinggalkan anak sendirian..(kalau temperature terlalu tinggi ada possibility tarik,tahu tak tarik?sawan?minta dijauhkan la...takuttt
5)Air masak..tolong minum banyak-banyak...supaya badan tak Dehydrate...
6) Jelum la kepala anak kerap-kerap..tak susah pun..kalau ada daun lagi bagus..kalau takda just jelum dengan air sejuk..tahu tak apa tu jelum?ni bahasa orang utara...jelum tu mcm lap2 kepala anak la..dengan air yang banyak...
7)Ubat antibiotik tolongla bagi sampai habis...

Itu ja tips aku nak kongsi..anak aku pun dah 5 tahun sekarang...penjagaan taklah teruk sangat dibandingkan masa dia baby dulu...dulu demam or sakit tak tahu nak cakap..sekarang dah pandai beritahu...cuma bezanya dulu senang makan ubat...lani makan ubat jenuh paksa...hahahahaha
 

1 comment:

  1. AS SALAM SIS DGR MINGGU DEPAN PANGGILAN PENOLONG PENGUASA KASTAM W27... GUD LUCK SIS

    ReplyDelete