Advertisement

Friday, March 13, 2015

Tips Menghadiri Temuduga

Pada sesiapa yang nak g interview tu..meh sini kakak nak bg tips..
Maklumlah..akak ni dlm berpuluh kali attend interview dan mostly keja tu mmg akak dpt..cuma terima atau tak ja..wakakakaka

1.Malam sebelum temuduga tu,cuba baca ckit pasal history syarikat tu..syarikat tu buat apa..servis apa..kalau kilang plak..apa produk depa buat..

2.Tiba di tempat temuduga lebih awal-kalau boleh awal 30 minit pun xpa..ini menunjukkan kita ni punctual pada masa dan ada disiplin yang tinggi tentang masa

3.Pakaian haruslah sopan,kalau bole pakai baju warna gelap,takla nmpk menonjol sgt kn..pls avoid pakaian warna merah..sakit nau mata..lg 1..jgn pulak pakai jeans pi temuduga..pakai tu biarlah casual..

4.Makeup jgn tebai sgt naa...tak payah pakai bulu mata pelesu..biaq nampak natural ja..
Lipstick plak pakai yang sweet2 gitu..kaler pink ka...jgn pakai merah or ungu k..nampak cm pelik ja..bkn nak pi kenduri..nak mai mntk kerja..pada yg laki sisir la rambut cun2..kalau ada jambang kasi trim...

5.Resume tu kalau bole tak perlu tulis expected salary lg..tulis ja negotiable..
Macam akak sendiri..akak biarkan interviewver tu impress pada diri akak dlu..baru bincang pasal gaji..ni belum apa2 dah tgk gaji tggi..konpom dia reject awal..

6.Bila interviewver tanya soalan,jawab dengan confident...kalau tak pasti jawapan..jawab ja tak sure..jgn menipu pulak..soalan paling kerap ditanya kenapa anda nak resign dari tempat lama,so,jgnlah jawab sesuatu yang negatif,contohnya bergaduh dengan boss ka...
Just jawab nak cari pengalaman baru,or nak cari pekerjaan yang sesuai dgn bidang saya..

7.Lepas abis temuduga,kalau interviewver tanya ada apa soalan tak..jgn la terus cakap takda soalan..cuba tanya..kalau saya diterima bekerja,berapa lama masa akan diambil untuk tahu results...gituu...

8.Pas seminggu temuduga,try la kol follow up...itu untuk menunjukkan kita betul2 berminat dgn pekerjaan tersebut..

So,rasanya dh ckup panjang akak buat karangan ni..
Yang paling penting doa byk2 agar dipermudahkan untuk urusan temuduga..sekiannn...

Eka~~

No comments:

Post a Comment