Advertisement

Monday, March 16, 2015

Kaedah Phonics

Dulu-dulu..aku memang tak pernah tau pasal kaedah cepat membaca phonic ni..
Yela kn..zaman aku belajar tadika dlu..belajar a,b,c ja...mana ada kaedah ni semua..or kalau ada pun time tu mestilah mahal+ aku bukannya dari family kaya...so memang tak mampu la...
Sampai la aku send my lil son ke tadika little caliph..baru aku tau teknik nih dan cara bacaan...
Little Caliph ada module-nya sendiri iaitu Siri Cepat Baca for Bahasa Melayu & Read Easy for English...untuk tadika lain mostly diaorang guna buku Bacalah Anakku & Peter & Jane..

Kaedah phonic ni bukan kemahiran menghafal abjad..tapi lebih kepada kemahiran mendengar dan menyebut consonant dgn betul..



Cuba korang try seach dekat youtube,ada banyak sangat phonics song yang boleh dipelajari..
Beh,eee,a,mmmm..ni antara sebutan2 phonic,kalau nak tau lebih details,try search k..



Selain dari video..korang jugak bole dptkan flashcard or bole buat homeschooling..




As teachers said,untuk sebutan phonic bahasa melayu ,lebih senang jika dibandingkan dgn bahasa inggeris..sebab tu untuk permulaan diorang ajar bahasa melayu dahulu then continue with english..

Buat masa ni,dnial baru baca buku 2...teknik cpt membaca bahasa melayu,lepas habis bahasa melayu,teacher akan continue untuk bahasa inggeris pula...

Kalau sapa2 yg follow fb aku,korang mesti dah tgk aku upload video aritu...actually dnial just start belajar mid of january dan alhamdulillah...dia dh complete buku 1..thanks god...kerana permudahkan..

Tak kisah la cmna pun kan..aku target hujung tahun ni danial dh bole baca dgn lancar...
Insyaallah...Aminn..

Note:Kaedah phonic ni telah terbukti keberkesanan untuk kanak2 cpt membaca..kepada parents yang ada duit lebih...sgt disarankan hantar anak ke tadika yang menggunakan kaedah ni...
Anda akan lihat hasil yang sangat memberansangkan...percayalah

No comments:

Post a Comment