Advertisement

Thursday, March 12, 2015

Kaedah Merancang Kehamilan-IUD

Hehehehe....
Byk orang tanya...cmna aku rancang kehamilan..yala kan..my little son dah 5 tahun..tapi aku tak pregnant lg..bkn taknak pregnant ya..tapi aku memang rancang..Insyallah..tahun ni aku plan nak ada baby..
Actually ada beberapa kaedah nak rancang kehamilan ni...macam aku sendiri..aku pakai IUD..Aku pakai IUD sejak December 2012..lama sgt dh..so dh tiba masanya nak buang..

Hampa pernah dengaq dak pasal IUD?

Ni maksud IUD naa..An intrauterine device (IUD or coil) is a small contraceptive device, often 'T'-shaped, often containing either copper or levonorgestrel, which is inserted into the uterus. They are one form of long-acting reversible contraception which are the most effective types of reversible birth control.

Cmna pulak rupa IUD nih???kalau ampa tgk mesti gerun..hahaha...

ni IUD yg dipasang pada tuutttt...
Nampak cm ngeri..mcm sakit kn nak masukkan..tp silalah buang perasaan tu jauh2...tak sakit langsung msa pasang tu...jap ja doktor ckp dh siap...

Selama aku pakai IUD ni,memang takda masalah bila bersama..
Cuma ada 1 ja kesan sampingan..period lebih dari biasa..Normally period aku 7 ari...pas pakai IUD period aku 9-10 ari..lama tu..tapi bukan aliran banyak la sepanjang 10 hari tu..

For me,i would suggest korang pakai IUD,sebab IUD ni just alat untuk halang sperm untuk masuk kt tiub follopio..dan takda kesan sampingan kepada hormon kita...

Bulan 4 ni insyallah aku nak tanggalkan IUD ni..so lepasni aku cita pulak sakit ka dak na...hehe...

Harap info ni berguna kepada semua...ta..ta..

No comments:

Post a Comment