Advertisement

Friday, November 7, 2014

Trip to Universal Studio Singapore (Part 1)

Dah hampir seminggu balik dari USS...tp pemalas gila nak update...bkn apa...balik ari isnin..selasa dah masuk kerja...rabu plak half day sbb bawak mak aku g hspital..mana nak ada masanya...tapikan..baca blog orang lain ada masa plak...huhu

Alkisahnya gini...pagi sabtu kami berlepas dr Penang International Aiport around 6.45 pg...awai sungguh ...sbb apa awai??sbb tiket awal pagi murah...kalau tiket tengahari mahal ckit..
Tapi xpala..sampai awal bole ronda awal..bole rehat awal..


Gambaq anak teruna dlm flight...pg tu kami xbg dia mandi..sbb awal sgt..takut dia sejukk..dia naik flight xmandi n mandi kt Tune Hotel pas 11 pagi..haha (bocor rahsiaa..kihkih)


Pas sampai breakfast KFC...xdk choice..dh lapaq gilos..makan jala..

Kami check in di Tune Hotel Danga Bay...sbb apa stay situ??(eh,banyak betullah soalan aku)...
Sbb senang..ada shuttle bus direct to USS...pi awal pagi..balik malam...

 
Booking summary aku as above..Total 3 hari 2 mlm RM 201..
Aku ambil early check in sbb kami sampai awal..so nak berehat awal la katanya..so early check in pukul 11.00 pagi..
 
Eh,lupa nak cita..dari Senai Airport kami naik bas...bkn skybus..tapi bas henti2...tgkk..betapa beraninya tanggung risiko..padahal zero knowledge pasal JB...lagipun setakat JB apalah sgt kan...sebelum ni pi Jakarta rileks ja naik bas...padahal kat negara org tu...slumber je...yang penting kena berani & yakin pada diri sendiri...(huhu..berlagak sangat kan ckpp..kuikui).
Lagipun mulut kan ada...so aku tanya jela pakcik bas tu..then dia cakap bole naik bas ni and berhenti dekat Bandar Baru Uda,pastu proceed naik teksi ke Tune Hotel..sbb Tune Hotel ni bukan tempat laluan bas...so kalau naik bas kena lintas highway...so ko berani lintas highway???
Tambang teksi plak RM 5...dkt ja kot..dalam 1km..dia charge RM 5...wallawehhh...xpala..byaq jela..redha..huhu
 
Pas sampai je kt Tune Hotel,aku pi ambik tiket USS kt syarikat Oddesey...Tiket Uss aku beli online..
Total RM 490 termasuk transport pi USS..ok sgtlah kan..kalau nak naik bas awam or lrt or teksi kt Singapore aku xberani..bkn apa...sbb takut mahal..dan paham2 jela matawang depa mahal..nnt xpasal2 ja transport saja RM 300..huhuhu..
 


 
Ni oficial receipt yang diberi oleh pihak Oddesey...waktu nak pi ambik tiket USS...just tunjuk Resit nih...
 
Ptg tu kami pi Plaza Angsana tukar duit...Plaza Angsana ni xla jauh dari hotel..dalam 3 km je..guess what?naik teksi sehala RM 9...pi balik RM 18...mak aii..mahal benar la pada orang yg jarang naik teksi macam aku nih..hehehe
 
Jumlah habis:
Flight:RM 176 (murah gilos...beli time promosi)
KFC: RM 20
Bas: RM 6
Teksi: RM 5
Tune Hotel : RM 201
Tiket USS:RM 490
Lunch: RM 20
Teksi: RM 18
Tukaq duit Singapore 50 dollar: rm 132
 
TOTAL:RM 1068
 
Isnin aku sambung Part 2 ya..nak balik pi pos office jap..nak pos tudung...
 

No comments:

Post a Comment