Advertisement

Tuesday, September 9, 2014

Budget Keseluruhan Masuk Rumah Baru-Final

Ni part yang hampa paling tunggu-tunggu kan...
Setelah penat aku taip 5 part untuk terangkan 1 persatu..
Sekarang tibalah masanya untuk mengetahui jumlah sebenar kami masuk rumah..
Ala kadar ja..sekadar yang ada...kami kena beli semua baru sbb sebelum ni aku dok ngan MIL (mithali sgtt tau)...so brg2 yg aku beli kt sana takkan nak ambil balik pulak..
Kami masuk rumah tu dulu with zero dan keluar sebagai hero..eh..tak tak..keluar pun zero gk la...:-p


Kos Renovation =RM 12,000
Kos Perkakasan Elektrik = RM 6415.00
Kos Beli Perabot =RM4478
Miscellaneous Item =RM 834.80
Kitchenware RM 1323.00

TOTAL:RM 25,050.80

Mak aiii..time membeli tak rasa..tp bila calculate..beginilah amountnya..
Again..aku nak tekankan kat sini..Aku bukan nak menunjuk ya kawan2..
Aku just share pengalaman aku..
Lagipun kalau nak dibandingkan jumlah ni dengan rumah kami yang kecik tu..apalah sgt kan..
Bagi orang kaya..jumlah ni takat buat pintu pagar depa ja..kihkih

Sekarang ni kami masih hold untuk buat Pagar dan Awning+ backyard
Aritu tanya kontraktor..
Kos Backyard-RM 3000
Kos Awning-RM 2000 (yang biasa2 aje)
Kos Pagar-RM 5000
Kos Tiles kt Porch-RM 2000

So????
Pospone la jawapannya..haha..mana nak cekau duit..
Struggle gila nak masuk rumah baru ni...

Setelah bertungkus lumus...apa kata ambil masa untuk bercuti kan best..
Rileks2 di tempat orang..
Wahhh...engkauuu...
Or tuan tanah ada plan nak g bercuti ni???
Nantikan ya..if ada update tu maknanya aku pi la..if not..dok diam2 dalam rumah...
Kata Rumah Manis kann....





 

3 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian. rasa nak menangis kumpul budget ni. huhu

    ReplyDelete
  2. betull..
    bila membeli dan membayar tak tahu kos keseluruhan.
    bila jumlahkan semua baru kita tahu banyak jugak ye kita dah habiskan..

    siap tak sangka, banyak jugak eh duit kite habis untuk rumah..
    kami dulu siapkan rumah, duduk diam bertapa dalam rumah sebab duit dah kering.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Terima kasih tolong share cerita, boleh dibuat panduan untuk bajet renovate rumah sendiri

    ReplyDelete