Advertisement

Wednesday, January 15, 2014

Jalan2 Rileks Minda-Koh Samui-Part 1

Dah lama tak update blog,tetiba rasa janggal lak jari jemari ni nak typing..hahaha
Utk tahun baru ni aku nak mulakan dengan kisah bercuti di Koh Samui,Thailand..
Honestly cakap,percutian singkat ni sedikit memenatkan kerana menggunakan jalan darat..Koh Samui yang jauhnya sekitar 10 jam perjalanan betul2 memenatkan aku...huhuhu

Bertolak dari Penang jam 5 pagi..dan sampai ke border around 7.30 am.
Urusan chop pasport memang agak mengambil masa..yela kan..pergi 1 bjik van yang penuh (average 15 orang penumpang).Then kena queue panjang..mmg betul2 buang masa kt ctu...Immigressen Thailand sepatutnya kena alert tentang ni..try baiki system depa..hohoho

Pas settle urusan chop pasport,kami teruskan perjalanan..Menurut tour guide anggaran perjalanan ke jeti lebih kurang 6 jam...perghh..lebih kurang dari Penang ke Melaka...jauh tu..dengar pun penat kan..tambah2 org yg duduk dalam van tu...
Setelah mengharungi beberapa Pekan Thailand spt Hatyai,Sadao and etc,akhirnya kami sampai ke tempat berhampiran dengan jeti utk mkn tghari..Nak cari mkn kt cni agak senang..sebab banyak orang Islam,n salah 1 kelebihan kedai yang kami singgah tu..depa leh cakap melayu..Sng nak order n senang nak byar..hehehe..Nama restoran tu,Restoran Nor xsilap aku..lupa da..name card ada ambik,tp lempaq kt mana xtau..haha

Pas abis makan..kami meneruskan perjalanan ke Jeti,sampai Jeti dalam kul 2 ptg..tapi..kena tggu feri lak..last2 kui 4 ptg bru bleh nek feri..punya lama..penat menunggu tau..dah rugi masa 1 hari..
Sbb 1 hari cuma perjalanan utk sampai sana ja..

Tunggu punya tunggu,feri pun sampai..dan dapatlah rileks atas Feri sambil kena angin sepoi2 bahasa..
Feri dia ala2 feri penang,tp ni besaq ckit...



Gambar muka cemey atas feri..letih dh time ni..
Perjalanan ke pulau plak mengambil masa 1 1/2 jam-2 jam..mak aii...letih dengaq..hahaha
Ombak dahla kuat..betui2 wt aku pening..mabuk laut...Last 2 aku masuk dalam..lena..tp xwpa leh lena sgt la..lena2 ayam...

Dan akhirnya..around 6.30 waktu Thailand,kami safely sampai ke Pulau Samui..pulau yang lebih kurang Langkawi je..
Dari jetty kena lak naik van..ke Chaweng Beach dimana kt ctu hotel yang kami akan menginap..
Chaweng beach ni memang happening gila pada waktu malam..pub2 kiri kanan jalan je..no wonder la mat salleh ramai gila kat sini jika dibandingkan dengan Krabi...

Pas sampai hotel,kami mandi2 n rehatkan badan..pastu aktiviti malam just ronda2 night market sekitar tu..

Bersambung~~~

No comments:

Post a Comment