Advertisement

Sunday, July 28, 2013

Berapa Budget Korang Untuk Hari Raya?

Ewah..ewah..kepoh ja nak tau budget raya orang kan..hahaha
Memandangkan Hari Raya dah nak menjelang tiba..so apa kata jom kita share sikit berapa budget korang untuk raya..
Macam aku,tiap2 tahun aku ada buat checklist barang apa yang aku nak beli.So,untuk this year cuma beberapa kerat barang ja aku dah beli..yang len blum lg..maybe next Saturday la..sekali harung beli semua..
So,checklist aku cam kat bawah ni:

Dah beli:
Baju Traditional (Aku)-Done- ranap rm 193
Baju T-shirt (Lil Son)-so far 3 helai t-shirt oshkosh (ranap 100++)
Kuih Raya=7 jenis (siap rm 250 kat sini saja)

Belum beli:
Baju Traditional (Lil Son)
Baju Traditional (Hubby)
Baju Traditional (Mak)-mmg tiap2 tahun aku akan beli spsg kt mak aku..wajib..dulu masa arwah ayah ada pun aku akan belikan utk ayah.tp this year utk mak jela sbb ayah dah takdak :-(
Jeans Hubby
T-shirt Hubby
Jeans Lil Son
T-shirt Lil Son (Add on)
Kasut Aku
Kasut Lil Son
Kasut Hubby
Handbag (tak sure dpt beli ka dak tahun ni,sbb hubby tak cakap nak sponsor pun cam tahun2 lepas..huwaaaa...cedih)

As for duit raya,belum tukaq lagi..Duit raya at least kena tukar rm 300..untuk anak2 buahku yang ramai itu..dan untuk kanak2 datang beraya..hehehe

The rest aku tak kalut sangat,contohnya cam langsir baru ke,set sarung sofa baru ke..sbbnya aku ni kan menumpang ja..rumah tu bkn umah aku..rumah mak mertua aku k..so buat cam rumah org..jgn nak buat cam umah sndiri lak..kehkeh..

Selepas ditolak,tambah,darab,bahagi,persiapan raya saja akan mencecah XXXXK...gila aih..tu sib baik aku tak kalut nak beli jeans levis kt aku selai n t-shirt guess ka selai..kalau tak lg ranap la duit..huhuhu

So,berbelanjalalah ikut kemampuan,bukan kehendak or kemahuan..haha..
Pandai nasihat orang..padahal diri sndiri pun shopping tak ingt dunia..kehkeh..

Okla..selamat menjalani ibadah puasa..Bye





No comments:

Post a Comment