Advertisement

Friday, June 14, 2013

Kenduri Kahwin Ala Kampung Style...

Entry ni dah bersarang dalam draft aku..update sekerat mesti ada kerja yg membantutkan penulisan aku..Kekadang tu update sat sekerat jalan mlm2 ,hubby aku lak berebut nak guna sbb nak google pasai fishing..kekadang berebut dgn anak..sbb dia kalut nak cakap dengan kucing talking tom..huhu..

Actually majlis kenduri arwah n perkahwinan my bro ni dah lepas..iaitu pada tarikh 9 June 2013..
Majlis ni telah diadakan secara gotong royong..now amalan tu dah byk ditinggalkan sebab orang prefer katering..tak teruk..cuma prepare duit ja..
Sebenarnya majlis secara gotong royong ni best tau..sebab rasa meriah gila..dari hari sebelum kenduri,mlm kenduri dan hari kenduri..sentiasa penuh dgn orang..tak kira org tua,org muda semua turun bantu membantu...best sgt..

Ptg kenduri makcik2,jiran2 akan dtang tolong goreng ayam n buat apa2 yg patut..at least ringan la sikit beban tuan rumah kan kalau nak buat semua..


Ok...sambung ke malam kenduri plak..geng2 muda akan mai tlg potong bahan mentah utk dimasak esok..selalunya geng2 pemuda akan amik part potong bawang.ptong ubi kentang dll..



Geng2 berumur ckit akan amik part potong daging lembu n tulang2 lembu..hubby aku join geng 3 series ptong daging..dia kan dah berumur..huhu




Gambar kabur ckit sbb kamera hp BB aku ni bukannya clear sgt..hoho..nak guna tab takut hubby marah..sure dia kata aku ni keja tangkap gambaq ja..keja dalam umah byk takmau buat..alah abg ni..takkan tak kenai bini abg kan...dah 8 tahun kot kenai..so takkan taktau ke"fanatik"an bini abg terhadap kamera..hehehehe

Dah ada orang tolong mai buat kerja,tuan rumah akan jamu makanan,mlm tu kami masak nasik lemak utk orang2 kampung yg sudi dtg tolong..oleh sebab sedap sgt kami masak..sambal tu kena masak 2x..sebab habis..yg nak tergelak,abg sulung aku kata..sapa suruh hampa masak sedap sgt..sebab tu cpt habis...kuang3x...(aku saja ja mention "kami"...padahal aku tak sentuh langsung bab2 masak ni..aku dok kawad kot luar rumah ja..tengok orang..hahaahahaha)

Pg kenduri plak,seawal jam 7.30 ketua tukang masak dah datang.Ketua tukang masak ni baya arwah ayah aku..kira geng pi kedai kopi ptg2 dgn arwah ayah..kalau ayah masih ada mesti best kan...Semoga arwah ayah tenang disana..Sedihh...:-(..teringat sgt kt ayah..



Depa tgh gotong royong masak hidangan untuk tetamu..Semua pertolongan ni ikhlas..tanpa sebarang bayaran...alhamdullilah...orang-orang kg aku semua baik-baik...tak pentingkan diri sendiri..tak aku tak sure di masa akan datang akan ada lg tak kemuafakatan mcm ni..Hope dapat diteruskan di masa akan datang..


Jam 12 tetamu dah start datang..yang pakai baju biru sama pesyen tu geng2 mentara kampung.. depa akan tolong angkt2 pinggan n cedok lauk utk tetamu..tp geng2 ni kena bayar la..rm 150 dari pukul 12-6 ptg...duit rm 150 depa akan masukkan dalam tabung depa..then hujung tahun normally depa akan guna duit tu utk pi melancong...:-)..Thanks yer makcik2 n kakak mentara...


So,as usual,model-model ni mesti nak bergaya gak kan di hari kenduri..gedik ckit..tak kisah la orang nak cakap apa..janji we are happy..:-*

Majlis berakhir pukul 6 ptg..Alhamdulillah..lauk pun cukup untuk para tetamu..Thanks yer kepada kawan & saudara yg sudi dtg..yg xdtg tu xpa..aku faham ampa ada hal yg xdpt dielakkan..no worries..aku tak amik ati pun..




2 comments:

  1. hehehehehehehe.....kami la tu yg x dapat datang...ekekekeke...

    ReplyDelete
  2. huhu..xpala As..no prob...tak ambik ati pong..hahaha

    ReplyDelete